Ät ekologiskt för mer antioxidanter

Ät ekologiskt för mer antioxidanter

posted in: Leva | 0

Bekämpningmedel och antioxidanter

Att äta ekologiskt handlar inte bara om vad du slipper få i dig för olika gifter, det handlar också om det du får i dig, i form av näring, vitaminer och antioxidanter.

När växter lämnas att växa ifred, utan att utsättas för besprutning och olika bekämpningsmedel, skapar växten själv ämnen, fytokemikalier, som har förmågan att skydda den från angrepp från skadedjur. När vi människor äter växterna, beter sig dessa ämnen som antioxidanter i kroppen.

När växter besprutas med bekämpningsmedel, behöver växterna inte bilda lika mycket av de här ämnena, och vi går miste om mycket av dessa fantastiska antioxidanter. Men icke ekologisk odling får du då i dig mer främmande gifter för kroppen, och mindre näring och antioxidanter som kroppen behöver för att skydda sig från dessa gifter.

Radikala fiender

För att förstå antioxidantens bra effekter behöver vi alltså förstå fienden: Fria radikaler.

Syreatomer i luften vi andas sitter ihop två och två. När vi andas delas syreatomerna och två negativt laddade ensamma syreatomer bildas – fria radikaler. De är nu fria reagera med olika ämnen i kroppen. De hjälper bland annat vita blodkroppar att reducera infektion.

Men fria radikaler – eller oxidanter – kan också skada kroppsvävnader genom att stjäla elektroner från dem, och därmed starta inflammation.

Modern livsstil ökar andelen fria radikaler i blodet genom bland annat stress, rökning, föroreningar, bekämpningsmedel och tungmetaller. Fria radikaler bildas som en reaktion mot främmande ämnen i kroppen och ett överskott börjar orsaka skada i kroppen genom oxidation.

När metall oxiderar kallar vi det rost, när människor oxiderar kallar vi det åldrande. Ibland kan för mycket oxidation orsaka sjukdom, och då behöver vi något som skyddar oss från att börja rosta, och det är precis det antioxidanter gör.

Försvaret neutraliserar

Antioxidanter är fytokemikalier, vitaminer och andra näringsämnen som har förmåga att skydda kroppen från skada orsakad av fria radikaler. Ett av de främsta vapnen kroppen har att försvara sig själv mot fria radikaler är antioxidanter.

Antioxidanten neutraliserar den fria radikalens negativa effekt genom att donera en av sina syreatomer till radikalen. Radikalen, som nu inte längre är fri, kan inte göra någon mer skada.

 

Några kända och mindre kända antioxidanter

Vitamin C

Kanske den mest välkända reduceraren av fria radikaler. Vitamin C är en kraftfull antioxidant som reducerar skada och inflammation i kroppen och skyddar den från nedbrytande sjukdomar.

Vitamin E

En kraftig antioxidant med sårläkande egenskaper. Genom att kunna tränga igenom flera lager av hud och förnya hudceller och göra dem starkare.

Selen

Selen är en antioxidantmineral som är ansvarig för vävnaders elasticitet. Den hjälper till i läkandeprocessen, förnyar vitamin C och E vilket minskar åldrandet av huden, är bra för immunförsvaret genom att boosta det mot bakterier, virus och cancerceller. Kritisk för fertilitet och för sköldkörtelns funktion.

Glutation

Glutation är en superantioxidant eftersom den hjälper till att återvinna andra antioxidanter. Den är också väldigt viktig i avgiftningsprocessen, eftersom gifter fäster på glutation och blir transporterade till gallan och senare förs ur kroppen med avföringen. Forskning visar att glutation är särskilt bra för återhämtningen, ökar styrka och uthållighet och hjälper till att styra om metabolismen från att producera fett till att skapa muskler.

Liponsyra

Liponsyra har den unika egenskapen att kunna neutralisera fria radikaler både i de vattenbaserade och de fettbaserade områdena i cellerna, den kan alltså röra sig fritt mellan cellmembranen för att neutralisera fria radikaler. Liponsyra kan på det sättet neutralisera många olika sorts fria radikaler. Den reducerar också oxiderade antioxidanter och hjälper dem att göra nytta igen.

Q-10

Coenzym Q10 förekommer naturligt i nästan varenda cell i kroppen, den hjälper till att göra energi från mat. Forskning visar att CoQ10 kan hälla till att förbättra hjärt-relaterade sjukdomar eftersom den kan förbättra energiproduktionen i celler. Den har också anti-åldrande egenskaper för huden genom att den stimulerar cellaktiviteten. Aktiva celler gör sig av med gifter effektivare och tillgodogör sig näring bättre. CoQq0 stimulerar även produktionen av kollagen, vilket behövs för hudens elasticitet.

Ät färgglatt och varierat

Det här är bara ett litet utval av antioxidanter och vad de har för verkan i kroppens funktioner. Alla färgglada frukter, grönsaker, bär och andra växter innehåller antioxidanter. Ett av de bästa sätten att minska nedbrytande processer som oxidation och inflammation i kroppen är att äta en växtbaserad kost. Och de näringstätaste, giftfria, växterna är ekologiskt, biodynamiskt odlade växter som lämnats i fred att bilda alla dessa näringsämnen. Välj kvalitet framför kvantitet, det lönar sig i längden i form av ökat näringsintag och minskat intag av gifter.

 

Ladda ner artikeln: Antioxidanter

Follow TREE:

Researcher och designer

Leave a Reply