Sprängticka = Chaga

Sprängticka = Chaga

posted in: Leva, Uncategorized | 0

I vår björkskog växer gott om chaga, eller sprängticka som den heter på svenska. Jag hörde först talas om sprängticka av en kompis som är uppvuxen här i Åre vars mormor brukade göra te på sprängticka när någon i familjen var sjuk. Inte lång därefter började sprängtickan dyka upp under namnet chaga i alla möjliga hälsokostforum. Det sägs kunna bota allt från förkylningar till cancer.

Jag brukar använda chaga genom att koka te på en nyplockad eller torkad bit. Jag tar en bit ungefär så stor som ett matskedsmått till två liter vatten och låter det koka upp och sjuda på vedspisen några timmar. Det smakar vanilj och lite kola. Den kylda drycken använder jag sen i smoothies eller som måltidsdryck. Hur effektiv den är kan jag inte bevisa, men ingen av oss har i alla fall varit sjuka på snart ett år nu.

Chaga säljs i hälsokostaffärer som torkat pulver eller te och kostar då 200-300 kr för 100 gram. Men hos oss är det gratis och du plockar lätt en årsförbrukning på mindre än en timme.

 

Lite mer om chaga

Chaga växer som en parasit på björkar och andra lövträd. Den stannar mellan 10 och 30 år på trädet, upptar näring från det och koncentrerar det, i kalla klimat bildas ännu mer näringsämnen. Chagans popularitet beror dels på att man utvinner ämnen som används inom en rad medicinska områden, dels på att den redan i sitt naturliga tillstånd innehåller vitaminer, mineraler, spårämnen, polysackarider, betulinsyra, melanin, fytonutrienter, ergosterol, betaglukaner, saponiner, steroler, triterpener, SOD (superoxiddismutas), aminosyrakomplex och framför allt fytonäringsämnen. Fytonäringsämnen är antioxidanter och mäts bland annat med ORAC. Chaga har ett ORAC-värde på 60 000–350 000. Jämfört med kakao, 30 000, gojibär 25 000, acai 18 000 och vilda blåbär 9 000 ORAC.

ORAC står för Oxygen Radical Absor-bance Capacity och mäts på 100 gram livsmedel. ORAC motsvarar den styrka som ett ämne har att neutralisera fria radikaler, det vill säga dess effektivitet som antioxidant.

I Sibirien kallas den ″odödlighetens svamp″ och anses vara en gudagåva, och för indianerna i Nordamerika är chaga en helig medicinalväxt. Av många anses den vara effektivare än andra svampar som reishi och shiitake, som också används till mediciner. Inom naturmedicinen i Ryssland har chaga använts i århundraden mot magåkommor som magsår, gastrit och kolit (inflammation i tjocktarmen), mot elakartade tumörer, diabetes och för att främja en frisk, vacker hud och hålla kroppen ung.

Nya studier från USA, beskriver svampen som en av de starkaste antioxidanterna som finns och den har en positiv effekt på hela organismen. Den sägs stärka immunförsvaret, öka aktiviteten hos immunförsvarets mördarceller som arbetar mot infektioner och virus, normalisera kolesterolvärdet, förbättra hudens utseende, rena blodet, sänka blodtrycket, förebygga högt blodsocker och förhindra blödning i tandköttet.

Förutom den hävdade allmänt immunförsvarsstärkande förmågan sägs chagan även ge bättre sömn, hjälpa mot stress och trötthet, förbättra mental förmåga, samt förbättra funktionen i muskler och nervsystem.

 

Leave a Reply