Endast 4 av 45 utomhusfärger klarar testet

Endast 4 av 45 utomhusfärger klarar testet

posted in: Bygga, Bo | 0

Folksams nya test, som presenteras i senaste (nr 5 2015) Vi i Villa, visar att endast 4 av 45 utomhusfärger är är godkända med hänsynt till funktion, miljö och hälsa.

Fler än hälften av färgerna visade redan efter två år tecken på mögel, alger eller andra problem. Och det finns fortfarande många hormonstörande och cancerogena ämnen i utomhusfärgerna.

När vi köpte vårt renoveringobjekt, ett rödmålat Per-Albintorp, var fasaden i dåligt skikt på grund av att en plastbaserad fasadfärg hade använts som inte tillåter träet att andas och dessutom släppte i flagor från fasaden. Eftersom det skulle vara både dyrt och tidskrävande att måla om valde vi att spika ny panel på den gamla.

Med inspiration från de vackra gamla silvergrå ladorna och härbren vi sett här runtomkring, de som förmodligen stått i hundra år med obehandlat trä och fortfarande håller, valde vi att inte måla fasaden utan låta den gråna naturligt.

Vi gjorde efterforskningar på fasad i obehandlat trä och kom fram till att en obehandlad träfasad faktiskt inte alls är ett särskilt ovanligt eller dåligt alternativ. För att trä inte ska ruttna krävs att det har möjlighet att torka, och de förutsättningarna har vi eftersom huset är placerat högt, torrt och öppet. I en artikel i Tidningen trä skriver till exempel arkitekt Hans Bäckström att ”Trä utvändigt ruttnar förr eller senare, förr med färg – senare utan färg”. Vidare skriver han att timmerhus kan vara flera hundra år gamla och vara väl bibehållna.

Så om du som jag inte gillar att måla, kan man med bra kunskap om hur man bygger med obehandlat trä få en fasad med lång livslängd utan underhåll. 

Nu får vi se hur lång tid det tar att gråna! Olika delar kommer att gråna olika snabbt, men med tiden blir allt trä grått. Det är en del av skönheten att se träet åldras naturligt och den ojämna nyansen skapar liv i fasaden. Så här ser fasaden i obehandlad gran ut efter ca nio månader:

 

Fasad i obehandlad gran

 

Väljer man att måla fasaden får man räkna med att göra om det ungefär 3-12 år beroende på typ av färg, Falu rödfärg kan hålla så långt som 20 år i optimala förhållanden.

Man kan också skynda på processen med järnvitrol om man vill, det kommer även ge fasaden en jämnare nyans och påskynda processen med 10-20 år.

 

Leave a Reply