Miljö- och hälsofarlig inredning p g a flamskyddsmedel

Miljö- och hälsofarlig inredning p g a flamskyddsmedel

posted in: Bo | 0

De flesta stoppade möbler och syntetiska byggmaterial innehåller idag flamskyddsmedel. Syntetiska material är mer brandkänsliga än naturliga material, men hur stor nytta gör egentligen flamskyddsmedlen i relation till hur mycket skada de kan orsaka?

Flamskyddsmedel dämpar flambildning under kort tid och bara vid mindre bränder, och samtidigt leder de till mer rökutveckling. Vid en brand är det främst röken som dödar, inte flammorna, och flamskyddsmedlen gör röken mycket giftigare. Alla plaster är brandfarliga vare sig de är flamskyddsbehandlade eller inte, och vid större bränder har medlen ingen betydelse alls.

Möbler och tyger behandlade med flamskyddsmedel kan avge små doser giftiga ämnen under hela sin livstid. Och med tanke på ur mycket tid vi spenderar inomhus och i våra sängar och soffor är det inte särskilt långsökt att misstänka att dessa ämnen ligger bakom en hel del syndrom som utvecklats hos människor i modern tid.

Det finns över 300 olika sorters flamskyddsmedel och över 6000 ton används inom den svenska produktionen varje år. Utöver detta importeras oräkneliga produkter behandlade med medlet. Det är idag omöjligt att kontrollera eller förutse effekten av alla dessa ämnen. Normalt utgår man från att en högre dos av ett ämne har större verkan, och försöker sätta gränsvärden. Men när det gäller hormonstörande ämnen kan en liten dos ha en annan och minsta lika skadlig påverkan än en högre dos. Ämnena skadar fortplantningen och arvsmassan, och många är cancerframkallande.

Hormonstörande ämnen kan påverka hormonsystemet på flera olika sätt. De kan härma ett naturligt hormon, t ex östrogen och testosteron, och sätta igång liknande reaktioner i kroppen. De kan blockera mottagare i de celler som tar emot hormoner – receptorerna – och därmed hindra de naturliga hormonerna. De kan påverka syntesen, transporten och utsöndringen av hormoner och därigenom förändra koncentrationen av naturliga hormoner i kroppen.

Vad kan jag göra?

Du kan kräva information från tillverkaren om vad produkten innehåller och i vilken mängd, men när det gäller material är det dock tillåtet med ”hemliga ingredienser”, så det är ingen garanti. Dessutom krävs en hel del kunskap om material och kemiska ämnen. Tänk om det här var likadant när det gäller livsmedel!

Tyvärr är inte heller miljömärkning någon garanti. Svanenmärkta sängar får tillexempel innehålla den giftiga kemikaliegruppen isocyanater (Svanenmärkta gifter – hur tänker man då??!). Svanen väljer att lägga kraven på en nivå som en tredjedel av fabrikanterna kan klara. Och kostnaden för märkningen är 0,3 % av omsättningen på ett år. Sen kan man dra sina egna slutsatser… Det har på senare tid dykt upp bra mycket fler Svanenmärkta produkter trots att innehållet inte ändrats särskilt.

Textiler märkta med Öko-tex behöver inte vara ekologiskt framställda och kan därmed innehålla rester av bekämpningsmedel. Det enda som Öko-tex garanterar är att inga ytterligare kemikalier tillsatts i tyget, t ex formaldehyd (inte ovanligt i IKEA-möbler).

Även om produkten från början inte innehåller flamskyddsmedel kan den ha behandlats vid frakt och lagring.

Det absolut bästa du kan göra är att välja naturliga obehandlade material. Exempel på naturliga stoppningsmaterial är naturlatex, kopock, ekologisk bomull och obehandlad ull. (Ett varning dock för naturlatex som kan innehålla rester av ämnen som tillsatts vid tillverkningen. Ordet naturlatex får även användas till plastbaserade material (?!).) Du kan täcka din säng med en bäddmadrass i naturligt material och lägga på ett skyddande ekologiskt och obehandlat tyg på soffan.

Och börja ställa krav på försäljare och producenter. Vi borde ställa samma krav på märkning av produkter och material som vi har på märkning av livsmedel!

 

Källor bl a: http://ec.europa.eu/research/endocrine/activities_dg_en.html, Kemikaliedetektiven.se

Leave a Reply