En lista till hjälp vid val av plastförpackningar

En lista till hjälp vid val av plastförpackningar

posted in: Bo | 0

Det kan vara svårt att helt undvika plast i dagens samhälle. Som tur är måste många plastförpackningar som säljs i Sverige märkas. Märkningen består av en siffra 1-7 och/eller en bokstavskombination och finns oftast på undersidan. De mest miljöfarliga och hälsoskadligt är nummer 3, 1, 6 och 7. Undvik att välja dessa produkter framförallt när det gäller produkter som kommer i kontakt med livsmedel och dryck.

Ett bättre val är t ex papper och kartong, majsförpackningar, gammeldax vaxat smörpapper och glasflaskor. Vissa pappersförpackningar, t ex pizzakartonger och take-awaymuggar kan innehålla ett vattenavvisande ytskikt som innehåller hormonstörande ämnen. Konservburkar är klädda med ett skikt som innehåller det hormonstörande ämnet BPA – bisfenol A. Inte ens ekologiska märken som Saltå och Kung Markatta har lyckats hitta tillverkare av konservburkar som inte innehåller bisfenol A. Ett bättre val i dagsläget är tetrapak.

Nedan är en lista som du kan ha till hjälp när du väljer plastförpackning, du kan även ladda ner listan här:  Plastmärkning

 

1 = PET/PETE – Polyetylentereftalat – Hormonstörande

2 = PE-HD/HDPE – Polyeten hög densitet – Jämförelsevis snäll

3 = PVC – Polyvinylklorid – Hormonstörande

4 = PE-LD/LDPE – Polyeten låg densitet – Jämförelsevis snäll

5 = PP – Polypropen – Jämförelsevis snäll

6 = S/PS – Polystyren – Misstänkt cancerframkallande

7 = O – Övriga – Innehåller minst en hormonstörande plast – polykarbonat med bisfenol-A (BPA)

Leave a Reply