Elektromagnetisk strålning – minimera strålningen i din boendemiljö

Elektromagnetisk strålning – minimera strålningen i din boendemiljö

posted in: Bo | 0

Elektromagnetiska fält, EMF påverkar oss alla. Vi omges av olika elektriska apparater som skapar elektromagnetiska fält. Vi saknar, eller har underutvecklade sinnen, för att upptäcka elektromagnetiska fält. Extra känsliga människor avfärdas ofta som ”elöverkänsliga” och till och med inbillningssjuka. Men det finns tusentals studier gjorde på hur vi blir påverkade, WHO har till exempel klassificerat fält på över 50 Hz som möjligtvis cancerogena.

Elektromagnetiska fält är ett växande problem och många studier menar att i fråga om cancer och hälsa är det ett mycket större problem än tobak någonsin varit. Det är idag framförallt trådlös teknik som wifi och inte minst mobiltelefoner som bidrar till den ökade strålningen. Om du undrar varför vi inte hör mer om det kan det vara bra att veta att telecom och mobiltelefonföretagen tillsammans är ännu större och mäktigare än läkemedelsföretagen och ligger bakom finansieringen av många ”studier”.

På sidan elöverkänslig.se kan du hitta bra information om EMF. Där står att EMF tros ligga bakom en dramatisk ökning av svåra och kroniska sjukdomar som:

 • Inlärnings – och koncentrationsstörningar
 • Beteendestörningar hos barn, t ex hyperaktivitet
 • Blodtrycksförändringar som blir allt svårare att behandla med medicin
 • Hjärtrytmsstörningar
 • Hjärtinfarkt hos allt yngre människor
 • Hjärndegenerativa sjukdomar, t ex Alzheimer och epilepsi
 • Cancersjukdomar som leukemi och hjärntumörer

Samt störningar som felaktigt uppfattas som psykosomatiska, t ex:

 • Huvudvärk och migrän
 • Kronisk utmattning
 • Inre oro
 • Sömnlöshet och trötthet under dagen
 • Öronsus/tinnitus
 • Infektionsbenägenhet
 • Nerv- och mjukdelssmärtor med svårtolkade orsaker

Dessa symptom härleder från:
Installation av en mobilsändare i patientens närmiljö
Intensiv användning av mobiltelefon
Installation av en trådlös DECT-telefon i hemmet eller närmiljön

Jag kan även rekommendera emf.mercola.com som har många bra artiklar och information om EMF. Här är några enkla tips på vad du kan göra för att skydda dig.

Vad du kan göra

Det viktigaste att tänka på är att skapa en bra sovmiljö, dels spenderar vi ungefär en tredjedel av våra liv i sovrummet, dels är det under sömn och vila som kroppen återhämtar sig, läker och avgiftar sig. Immunförsvaret är det som skyddar dig bäst från allt skadligt för kroppen och det behöver en så ostörd sömn som möjligt för att fungera optimalt.

Skapa en bra sovmiljö

Använd inte mobilen som väckarklocka. Stäng av mobilen och ha den inte i sovrummet när du sover. En batteridriven väckarklocka är ett bättre alternativ.

Stäng av alla onödiga elektriska apparater medan du sover, framförallt i sovrummet. Det bästa vore att stänga av elen helt och hållet men det kan bli lite opraktiskt med kyl och frys… Kanske går det att bryta säkringen bara för sovrummet. Du kan också flytta sängen så lång bort från elektriska uttag som möjligt, huvudet ska helst vara minst 1-2 m från ett uttag. Du kan köpa en mätare för elektromagnetisk strålning relativt billigt och se till att inte placera sängen där det visar höga värden.

Stäng av routern.

Ha inte en säng som innehåller metall. Sängar med inbyggd motor har ett EMF.

Använd inte baby-monitor, det skadar både dig men framförallt ditt barn som har ett svagare mindre utvecklat immunförsvar.

Använd inte elektriska filtar.

Minimera strålningen i din boendemiljö

Avstånd – om du dubblar avståndet från EMF-källan minskar du belastningen med 75 %. Det enklaste billigaste sättet är att hålla minst 1 meters avstånd från en elektrisk källa på platser som du spenderar mycket tid, som  t ex sängen eller soffan.

Undvik apparater med digitala displayer, de avger kraftiga EMF. Det har visats att om du står framför t ex en diskmaskin med en digital display påverkar det reproduktionsförmågan, könshormoner och även dna.

Släng ut mikrovågsugnen.

Använd inte trådlösa telefoner eller baby-monitor.

Induktionsspisar avger också EMF som tidigare visat sig vara farliga för människor med pacemaker, men de har blivit bättre, bara genom att stå minst 30 cm från spisen minskar du den strålning du utsätts för med 90 %.

Använd helst inte trådlös internet.

Mobiltelefonen

Använd ett säkert headset.

Använd bara telefonen där det är bra mottagning, ju svagare mottagning, desto mer kraft använder den och desto starkare strålning utsätts du för.

Undvik att använda mobilen i bilen, bilen med sitt metallhölje skapar en optimal miljö för elektromagnetiska vågor att studsa runt.

Ha inte mobilen nära kroppen. Till och med Iphones manual rekommenderar att inte ha mobilen mot kroppen.

Och bli inte för uppskrämd eller orolig för det är förmodligen mer skadligt än strålningen i sig. Även om du inte kan eller vill göra allt, är all minskning positivt.

Leave a Reply