Detoxa ditt städskåp

Detoxa ditt städskåp

posted in: Bo | 0

Det finns idag mängder av olika rengöringsmedel som innehåller onödiga ämnen som är skadliga för hälsa och miljö. Rengöringsmedlen hamnar ofta i vattnet där de skadar vattenlevande organismer, men de hamnar även i våra kroppar genom tvättmedel, diskmedel och emissioner till luften. Vi skulle kunna ersätta alla skadliga ämnen med naturliga produkter som t ex ättika, vinäger, bikarbonat och naturlig såpa.

Naturvårdsverket har listat de vanligast komponenterna i rengöringsmedel:

Den viktigaste komponenten i rengöringsmedel är tensider. Tensider är ytaktiva och tvätteffektiva ämnen som används i alla rengöringsmedel. De minskar vattnets ytspänning och löser smuts och fett. Tensider kan tillverkas av naturliga fettsyror eller oljor (tvålar) eller av petroleumprodukter (syntetiska tensider). Tensiderna är giftiga för vattenlevande organismer.

Komplexbildare används i rengöringsmedel för att minska hårdheten i tvättvattnet. Hårt vatten kräver mera tensider för att det ska bli rent och komplexbildare minskar därmed behovet av tensider. De starkaste komplexbildarna, t.ex. EDTA och NTA, kan ackumulera tungmetaller som kvicksilver i vattenmiljöer.

Konserveringsmedel, som tillsätts för att förhindra angrepp av mikroorganismer, är ofta giftiga för vattenorganismer och kan störa den biologiska reningen av avloppsvatten. Konserveringsmedlen kan även vara bioackumulerande.

Parfym tillsätts ofta i rengöringsmedel, mest för att dölja lukten av övriga ingredienser, främst tensiderna. Parfymer är inte nödvändiga och orsakar alltså en onödig miljöbelastning. Väldoft kan innehålla ftalater, reproduktionsstörande ämnen som är vanliga i skönhetsprodukter och syntetiska dofter men förbjudna i t ex leksaker för barn. Färgämnen är också onödiga och bör inte ingå i rengöringsmedel.

Antibakteriella rengöringsmedel dödar bakterier. Dessa rengöringsmedel är därför extra problematiska ur miljösynpunkt. I vanliga hushåll är det onödigt med antibakteriella rengöringsmedel och man har inte kunnat påvisa att dessa ämnen förbättrar hälsan. De kan t.o.m. vara skadliga eftersom bakterierna kan bli resistenta.

 

Undvik främst

Rengöringsmedel som innehåller klor. Klor reagerar med den organiska smutsen och bildar organiska klorföreningar. Endel av dessa bryts ner långsamt, är giftiga och bioackumulerande.

Alla typer av fosfater, fosforutsläpp i våra vattendrag orsakar övergödning och algblomningar. Diffusa utsläpp från enskilda hushåll i glesbygden är en av de största källorna till fosfater i Östersjön.

EDTA, kan binda till tungmetaller

Butyl eller 2-butoxyethanol, giftiga vid inandning

Oxalater, kan vara hormonstörande

Nonylfenol, misstänkt hormonstörande som är mycket giftigt för vattenlevande organismer och för miljön i övrigt. Nonylfenol bildas som nedbrytningsprodukt av nonylfenoletoxilater, som används främst vid olika typer av rengöring.
 Enligt EU:s klassificering finns det risk för att nonylfenol orsakar nedsatt fortplantningsförmåga och fosterskador hos människor.

Framförallt sköljmedel innehåller mjukgörare som består av flyktiga organiska föreningar, bl a alphaterpineol, etanol, benzylalkohol, kamfer, kloroform, kan orsaka skador på lungor, hjärna och nerver. Linalool och etylacterat är skadliga för levern.

Alternativ

Städa hellre lite och ofta – så hinner inte smutsen gro in så kraftigt.

Använd mikrofiberdukar istället för disktrasor och tvättsvampar. De rengör effektivt, luktar inte illa, och går att tvätta och återanvända.

Leta efter fosfatfria, doftfria produkter med så lite ingredienser som möjligt. Naturlig såpa är ofta ett bra alternativ.

Tvättnötter är ett naturligt alternativ till tvättmedel och kan även användas till annan rengöring.

Det finns produkter med naturliga mikroorganismer som bryter ner smuts och bakterier, t ex Pure effect.

Eller gör dina egna rengöringsprodukter med naturliga ingredienser. Sura ämnen som ättika, vinäger och citrus är utmärkta till att lösa smuts, fett och kalk. Bikarbonat likaså. Ren alkohol som vodka är fettlösande. Det finns mängder av exempel på husmorstips och egna rengöringsprodukter att hitta på nätet, här är några exempel på rengöringsmedel du kan göra själv från Eko Queen:

DIY

Fönsterputs och kakelrengörare: Blanda 1/4 kopp vinäger i 3-4 liter varmt vatten. När du städar använder du svamp eller sprayflaska.

Avloppsrengöring: Häll 1/4 kopp bikarbonat i avloppet följt av 1/2 kopp vinäger. Täck över avloppet tills det har slutat fräsa och spola sedan med två liter kokande vatten.

Badkars-, handfats- och kakelrengöring: Blanda 1/2 kopp bikarbonat med 2-3 matskedar flytande tvål i en skål. Använd en svamp eller mikrofiberduk för att skrubba ytorna. Skölj med vatten.

Golvrengöring: Blanda 1/2 kopp vinäger med 3-4 liter hett vatten. Tillsätt 1 matsked flytande tvål.

Ugnsrengöring: Gör en pasta av bikarbonat och hett vatten. Skura bort fläckar med pastan och torka rent.

Fräscha till kylskåpet: Kylen luktar bättre om man ställer in en öppen burk med bikarbonat.

Fläckar på textil: Lös upp 1/4 tesked bikarbonat i två matskedar vatten. Dränk in fläcken på textilen med vätskan. Gnugga försiktigt. Upprepa behandlingen om nödvändigt. Tar bort blod, läppstift, make up-fläckar med mera. Man kan även använda kolsyrat vatten som en akutrengöring om man är på resande fot.

Skoputs: Använd insidan av ett bananskal för att rengöra läderskor, putsa sedan med sämskskinn. Också ett bra restips.

Fräscha upp sophanteringsplatsen: Mal sönder citronskal och iskuber i utrymmet.

Möbelrengöring: Använd en mjuk trasa och torka med en klick majonäs. Eller blanda två delar olivolja med en del citronjuice. Applicera med en mjuk trasa och torka.

 

Och släng inte citron och andra citrusskal, använd dem till att torka  ur diskhon, eller lägg dem i ättika, inom några dagar kommer citrusessensen och ha blandat sig med ättikan och du har en väldoftande rengöringslösning.

 

 

 

Leave a Reply