Kärnvirke och Shou sugi ban

Kärnvirke och Shou sugi ban

posted in: Bygga, Shou Sugi Ban, Snickeri, Hem | 0

Ännu ett kalhygge, ännu en svampskog borta, de äldre skogarna blir allt färre. En äldre skog är inte bara bättre för människor och miljön, den är dessutom på sikt mer produktiv. Varför används inte mer kärnvirke? Kärnvirke består av trädets innersta del som fylls med hartsämne, kåda, naturens egna impregnering. Träet har mycket begränsad vattenupptagning, är motståndskraftig mot svampar och insekter och har hög hållfasthet. Det gör att kärnvirket kan användas obehandlad till fasad och även tak.

 

Det har naturligtvis med pengar att göra. Kärnvirke måste växa under längre tid, vilket är bättre för skogen och ekosystemet, dock inte skogsbolagens (kortsiktiga) ekonomi. Dessutom ratas ofta det feta virket av de moderna sågarna eftersom kådan sliter på sågklingorna och det fina virket går istället vidare till att bli pappersmassa… det är så man kan gråta…

 

Tack vare kådan behöver inga gifter tillsättas för att skydda kärnvirke, till skillnad mot tryckimpregnerat virke. Visst går det att impregnera mer ”miljövänligt” men tryckimpregnerat trä har mycket sämre kvalitet, eftersom det behöver vara mer poröst för att träet ska kunna ta till sig impregneringen. Kanske är det därför det inte håller, trots all impregnering? Och varför skulle företagen som säljer trallvirke vilja att din altan håller i hundra år…

 

Kärnfura är alltså ett miljövänligt, långsiktigt hållbarare material. Behandlas den dessutom med Shou Sugi Ban blir den förutom estetiskt vacker ännu mer tålig mot vatten och fukt. Det fina med Shou Sugi Ban, anser vi, är att man får en motståndskraftig och underhållsfri fasad.

 

Ursprungligen i Japan användes cederträ, numera används flera olika träslag, vi har funnit bland annat douglasgran, lärk och ek. Själva har vi använt oss av gran och kärnfura, för att få ett lokalt producerat trä av bra kvalitet. Vår leverantör av svensk kärnfuru är en riktig träentusiast och handplockar sitt virke när han är ute i skogen och väljer den bästa, raka, tätvuxna furan. Vi är glada över att kunna vara med och bidra till ett mer långsiktigt hållbart skogsbruk och byggande!

 

01-utsynare-granskar
Noga utvald kärnfura

 

10arsringar-markering-swe-e-post
Tätvuxna stockar

 

 

 

Leave a Reply