Neurodesign – Inredning för hälsa, prestation och välmående

Neurodesign – Inredning för hälsa, prestation och välmående

posted in: Research, Bo, Hem | 0

 

Takhöjd kan påverka vårt sätt att bearbeta information, komplexiteten i miljön påverkar hjärnans utveckling, lukten kan främja prestation och motivation. Inredningsdesign handlar om så mycket mer än att välja ut fina inredningsdetaljer. Inredningsdesign omfattar rymd, antal, färg, doft, ljus, temperatur, textur och ljud.

Hur påverkar miljön du befinner dig i hur du mår? Hjärnforskaren Katarina Gospic och inredningsdesignern Isabelle Sjövall har myntat begreppet Neurodesign i boken med samma namn där hjärna, kropp och biologi möter inredning, arkitektur och design.

Vi är programmerade att föredra vissa typer av miljöer. Till exempel har vår förkärlek för platser med bra utsikt troligen varit viktigt ur ett evolutionärt perspektiv. Miljön är också viktig för hjärnans utveckling. Generellt kan man säga att vi föredrar miljöer som utmanar hjärnan lagom mycket. Hjärnan är formbar och krävande miljöer kan träna hjärnan. På samma sätt kan brist på stimulering försämra hjärnans funktion. Baserat på studier gjorda på djur vet vi att hjärnan inte utvecklas på ett korrekt sätt om vi under den första tiden i livet inte utsätts för varierad syninformation.

Forskare har kommit fram till att takhöjd påverkar vårt sätt att bearbeta information. VI fokuserar på detaljer när vi sitter i ett rum med låg takhöjd medan vi har en förmåga att sväva ut mer när rymden i rummet är större. Det kan du utnyttja genom att om du ska utföra uppgifter där du behöver vara mer konkret och specifik i ditt tänkande, till exempel planera ekonomin, kan du ha ditt kontor i ett rum med lågt i tak. Medan du kan ha din konstnärsstudio där du vill kunna använda ett mer abstrakt tänkande i ett rum med högt i tak.

Men du behöver inte bygga om huset. Det är nämligen inte själva takhöjden i sig utan hur vi upplever rummet som är det viktigaste. Det finns inredningsknep som kan skapa en känsla av rymd. Till exempel måla hela rummet i samma ljusa nyans, då suddas kanterna mellan golv, tak och väggar ut och vi upplever rummet som större. Diagonala linjer på golvet gör att vidden ökar. Vertikala linjer får oss att tro att rummet är längre och djupare. Vertikala linjer på väggen gör att rummet upplevs som högt. Ett mörkt tak eller golv gör att rummet upplevs som lägre.

Du kan också påverka upplevelsen av rymden med hjälp av färger. En stark färg på en kortvägg ökar vidden men minskar djupet, en stark färg på långväggarna ger en korridoreffekt, färgblock på väggen ger känslan av minskad höjd men ökad vidd.

Mönster kan användas på ett liknande sätt. Organiska mönster, naturmönster som upprepar sig eller små medaljonger är hjälpmedel för att skapa illusioner som gör att du upplever ett rum som rymligare. Det förklaras av att när hjärnan konfronteras med mönster som innehåller upprepning, försöker den alltid räkna antalet. Om det är stora medaljonger, till exempel så att fem får plats från golv till tak, uppfattar hjärnan det dom ett litet antal och därmed takhöjden som låg.

Vill du veta mer om hur och varför hjärnan påverkas av vår miljö kan jag varmt rekommendera boken Neurodesign. Läs mer om Katarina Gospic och Isabelle Sjövall som tillsammans har skapat neurodesignföretagen Grey Matters på www.greymatters.se

Leave a Reply