Utsidan

 

Underhållsfri fasad i obehandlad gran med lång livslängd

 

Fasaden består av obehandlad granpanel. Med inspiration från de vackra gamla silvergrå ladorna och härbren vi sett här runtomkring, de som förmodligen stått i hundra år med obehandlat trä och fortfarande håller, valde vi att spika ny panel på den gamla och inte måla fasaden utan låta den gråna naturligt. Olika delar kommer att gråna olika snabbt, men med tiden blir allt trä grått. En del av skönheten är att se träet åldras naturligt och den ojämna nyansen skapar liv i fasaden.

 

Den ohyvlade sidan är vänd utåt så det finns möjlighet att måla fasaden lite senare. Man kan också skynda på processen med järnvitrol om man vill, det kommer även ge fasaden en jämnare nyans och påskynda processen med 10-20 år.

 

Fasad i obehandlat trä är ett bra alternativ om du vill ha en underhållsfri utsida. För att trä inte ska ruttna krävs att det har möjlighet att torka, och de förutsättningarna har vi eftersom huset är placerat högt, torrt och öppet. I en artikel i Tidningen trä skriver till exempel arkitekt Hans Bäckström att ”Trä utvändigt ruttnar förr eller senare, förr med färg – senare utan färg”. Vidare skriver han att timmerhus kan vara flera hundra år gamla och vara väl bibehållna. Dessutom håller många utomhusfärger inte måttet ur vare sig kvalitet-, miljö- eller hälsosynpunkt.

 

Med bra kunskap om hur man bygger med obehandlat trä kan man få fasader med lång livslängd utan underhåll. Väljer man att måla fasaden får man räkna med att göra om det ungefär 3-12 år beroende på typ av färg, Falu rödfärg kan hålla så långt som 20 år i optimala förhållanden.

 

Fjälltorpet Åre

 

 

Altanen

Altanen är även den byggd i obehandlad gran. Altanen är mer utsatt för regn och snö och har redan nu blivit grå och fin. Här finns även Hikki-badkar som man värmer genom att elda under.

 

IMG_2280

 

Grunden

Vi har låtit gräva upp kring hela grunden för att kontrollera att allt var torrt och att dräneringen fungerar som den ska. Grävaren hade aldrig grävt runt ett så torrt hus. Vi passade på att isolera källargrunden med pordränskivor, fixa till dräneringen, fylla på mer nytt grus och lägga ny avloppsledning. Vi lade också till ett tjälskydd av frigolit närmast grunden så att tjälen inte ska gå ner precis vid huset.

 

Grävning kring grunden
Grävning kring grunden
Dränering
Dränering
Pordränskivor
Pordränskivor