Växthus Shou sugi ban

Självhushållning och ekologiskt odling

 

Varför lägga ner så mycket tid på att tjäna pengar till att kunna köpa mat, när man kan lägga ner den tiden på att göra mat till sig själv? Tanken väcktes för länge sedan… Jag tror självhushållning och småskaligt jordbruk är det långsiktigt mest hållbara. Du vet att du får lokalproducerad, giftfri mat och så älskar jag det naturliga sättet att få varierad träning och motion och massor att tid utomhus genom trädgårdsarbete.

Ett av våra mål är att bli mer självförsörjande. Kanske inte helt självförsörjande. Varje resa börjar med ett första steg… Sugna på att köpa en fastighet i en odlingszon lite längre söderut än fjällzonen vi tillhörde sist börjar vi nu nästa äventyr – i en liten stuga och en halv hektar tomt på en skärgårdsö söder om Stockholm.

Vintern och hösten ägnades åt att nörda in i olika böcker, hemsidor och bloggar om odling och självhushållning. Självklart ekologiskt. En grundprincip för ekologisk odling är att aldrig låta något som har vuxit i trädgården lämna den, så skriver Bella Linde – författare till boken ”Rätt ur jorden – Handbok i självhushållning”. Och ju mer jag läste om täckodling – speciellt efter att ha läst Börje Remstams bok ”Min dröm om lustgården” desto mindre förstod jag varför någon skulle vilja odla på något annat sätt.

Men man måste börja där man står och tomten vi har är stenig och bergig och har för närvarande inte de bästa förutsättningarna för ren täckodling. Det, och så är jag otålig. Så det får bli någon slags kompromiss. Göra egen jord och bygga odlinglådor som fylls med en blandning av sten, grus, sand, trädgårdskompost och egenfabricerad jord. Ok, lite köpejord första året bara för att komma igång. Men målet är att bli självförsörjande på jord. Detta är tänkt att uppnås med hjälp av Bokashi – effektiva mikroorganismer och matavfall – blandat med trädgårdskompost och en kompostkvarn. Och så täcka odlingarna med löv och rester från trädgården som finfördelats med kompostkvarnen.

Täckningen minskar behovet av att rensa ogräs och behåller fukten i marken så att man inte behöver vattna lika mycket. Täckmaterialet förmultnar och därmed bildas mer jord och man slipper gödsla. Till hösten när allt vuxit klart kan man täcka odlingarna och så får det ligga och förmultna under höst och vinter och återföra näring till jorden. Under vintern kan odlingslådorna användas som jordfabriker där man gräver ner matkompost från Bokashin och blandar med trädgårdskompost, till våren har man fin näringsrik jord att odla i. Och så ska maskarna trivas i den också är det tänkt, och får vi bara dit masken gör den det mesta av jobbet åt oss med att hålla jorden väldränerad och näringsrik och vi slipper gräva.

Frön sattes redan i mars och på glasverandan i vår lilla stuga trängdes plantor av tomater, chili, paprika och basilika. Trädgården har rensats och trädgårdskomposten har finfördelats i nyförskaffad (begagnad, från Blocket), kompostkvarn. Odlingslådor och ett litet växhus till att börja med är byggda och fyllda med först sten sen grus, sand, Bokashikompost blandat med trädgårdskompost och sist någon decimeter färdigköpt ekologisk planteringsjord. Vi byggde såklart i Shou sugi ban, det brända ytan gör att träet håller längre, och den mörka färgen bidrar till värmen.

Tomater, basilika och paprika har fått flytta in i växthuset, de behöver mest värme för att mogna. Chili och örter sattes i en av odlingslådorna. Vi har också planterat ut zucchini och täck med löv och även täckt det befintliga jordgubbslandet med en finfördelad nedklippt buske. Jorden i det befintliga landet verkar lite torr och sandig så där har jag planterat timjan tillsammans med lavendeln som redan fanns där. Det är så spännande att se vad som dyker upp också i en ny trädgård, man vill inte rensa bort för mycket.

Solen skiner, sommaren är äntligen här, nu får vi se hur det går med odlingarna!

Odlingslåda Shou sugi ban
Odlingslåda Shou sugi ban