Jag har länge velat odla den gamla kultursorten gråärt. Gråärt var vanlig förr i Sverige men har blivit utkonkurrerad av andra grödor. Den är mycket proteinrik och kan ätas både som färska gröna ärtor och som torkade och kan då användas ungefär som kikärtor. Jag köpte fröer från favoriterna Runåbergs. ”Det är mycket tack vare POM, Programmet för Odlad Mångfald, som bl.a gråärten åter ökar i odling. Förhoppningen är att den ska spridas över landet igen och utgöra en viktig del i vår livsmedelsbas.” Skriver Runåbergs på sin hemsida.
Plantan blir 170-200 cm hög och behöver stöd… Och vi har en bergslänt i fint solläge…och hade fått en massa fint gammalt virke att göra något kul med… Ärtlådor!
Vi utgick från det material vi hade när vi byggde lådorna och brände dem, det gjorde att varje låda blev unik men samtidigt utgör de en fin helhet.
Jag har tänkt att plantera ärtorna längst bak i lådorna mot väggen och lägre växande grödor framför. Ärtväxter binder kväve i jorden som kommer andra växter till nytta, utmärkt till samplantering. Blommorna kommer bli tvåfärgade i rosa och violett och den torra baljan är blekt gul, det kommer att bli en fin kontrast mot de svarta väggarna som också fungerar som stöd och vindskydd och ger lite extra värme.
Jag sitter och tittar på lådorna i kvällssolen och förundras över hur något så svart och massivt samtidigt kan bli så diskret. Lådorna högst upp till höger ser man knappt, de ser bara ut som en svart skugga i bakgrunden.
Vi ser fram emot att njuta av våra lådor från vår till skörd, återkommer med bilder!
PS Såklart kan du beställa dina egna lådor från oss, liknade dessa eller så designar och bygger vi dem efter just dina behov :-)
Nedanför ser man hur lådorna smälter samman med den fallande mörkret, nivåskillnaderna gör att siluetten inte blir helt rak och därmed smälter den in fint mot skogssiluetten.