Shou Sugi Ban by TREE kvartersågad kärnfuru

Kvartersågad kärnfuru – Sveriges hållbaraste träfasad?

Möjligtvis har vi just tillverkat och sålt Sveriges hållbaraste träfasad 😁

Vår kund valde kvartersågad kärnfuru av högsta kvalitet, från Svenskt hållbart skogsbruk såklart. Kvartersågning är en sågningsteknik som ger stående årsringar, vilket ger ett virke med högre densitet och mindre exponering av vårved. Vårveden är det som är mellan årsringarna, och det är den delen av virket som är mjukt och slits mest, medan årsringar och kvistar förblir nästan intakt. Kvartersågningen gör även virket mer formstabilt vilket bland annat innebär mindre risk för att det kupar sig.

Vår leverantör gissar att virket skulle hålla minst 200 år som fasad, obehandlad. Så nu med ytterligare förstärkning med Shou Sugi Ban tekniken så vad ska vi gissa på… 300 år kanske? Tiden får utvisa. Huset står ute på en ö i Stockholms skärgård och tiden kommer också att lämna sina spår på fasaden och bara göra den vackrare och vackrare, det gillar vi här på TREE.